Kocséri Vágta - a Nemzeti Vágta Regionális Előfutama

Kocséri Vágta - a Nemzeti Vágta Regionális Előfutama

A Kocséri Lovas Egyesület nagy fába vágta a fejszéjét, amikor tavaly ősszel a Nemzeti vágta G'T. Kft-vel szerződést írt alá arra vonatkozóan, hogy 2010 tavaszán első alkalommal megrendezi a Nemzeti Vágta Kocséri Előfutamát. A program szervezése hosszú időt vett igénybe, nemcsak jellegében, de előkészületeiben is ismeretlen dolgok elé állított minket, szervezőket.

Mindentől függetlenül nagy lelkesedéssel álltunk neki január közepétől, hogy olyan rendezvényt adjunk a helybelieknek, amelyben idáig még nem volt részük. Sok tapasztalatot nem tudtunk összegyűjteni hiszen tavaly csak a Bácskai Vágta mint előfutam került megrendezésre. Néhány idei előfutamra azért ellátogattunk, hogy ismereteket szerezzünk.

Maga a Nemzeti Vágta is egy fiatal rendezvény, mindössze 2 éve rendezik meg Budapesten a Hősók terén. Tavaly egy, idén pedig tizenegy előfutamot bonyolítottak le az ország számos pontján, köztük az egyiket és a regionális előfutamok sorában az utolsót nálunk, Kocséron. A helyi előfutamok célja a Nemzeti Vágta népszerűsítése mellett az is, hogy ez a rendezvény minél több településre jusson el, minél több település válhasson a részesévé.

A rendezvényre május 15-16-án került volna sor a sportpályán, melyet azonban a rossz idő miatt nem úgy sikerült megrendeznünk, ahogyan azt eredetileg szelettük volna.

Május 15-én nem túl szerencsés időjárás mellett a póniverseny első fordulója megrendezésre került. A délutáni versenyt már nem tudtuk lebonyolítani, az esti program pedig a sportpálya helyett a Művelődési Házban lett megtartva, ennek ellenére Marót Viki és a Nova Kurtul, valamint az előtte fellépő számos kulturális csoport (kocséri karatésok, Relevé Tánccsoport Nagykőrösről, a szolnoki standardtáncosok és a nagykőrösi hastáncosok) nagyon jó hangulatot teremtettek.

A póniverseny mellett fotókiállítást is megtekinthettek az érdeklődők a kocséri amatőr fotósok: ifj. Csányi Rudolf és Utassy György), a tetmészetfotós Szabó Sándor képei mellett Majzik János festményeiben is gyönyörködhettek a rendezvényre kilátogatók.

A Regionális Előfutamok indulásával egyidősben a CLASS FM Patkós Játékot hirdetett, melybe természetesen mi is beszálltunk. A játékon nem mást, mint Sebestyén Balázsékat nyerte el a Kocséri vágta. A játék lényege egyedi és kreatív patkók készítése volt. A munkánkat Patkó Béla, azaz Kiki is segítette, aki rögtön igent mondott félkérésünkre. Sajnos a kedvezőtlen időjárás miatt a rendezvényre eljönni a Morning Show nagyágyúi nem tudtak, azonban ígéretet kaptunk tőlük, hogy valamely jövőbeni rendezvényünkre ellátogatnak.

Köszönetünket fejezzük ki a Patkós Játékot segítő kocsériaknak, mely keretében egyedi és nagyszerű patkók készültek, volt amelyik ehető, és volt amelyik hasat nem is, de szemet mindenképpen gyönyörködtetőre sikerült!

Különösen köszönjük ezt a kocséri Napköziotthonos konyha valamennyi dolgozójának, Csőke Szandinak, Szíjné Fajka Ágnes pedagógusnak, Utasi Tibinek, Varjasi Józsinak és Wéber Krisztiánnak, Galgóczi Gábor pékmesternek, valamint Bagi Alexandra 5 éves kis kocséri óvodásnak és Dérné Katika óvodavezetőnek. Az ő önzetlen segítségük nélkül nem szerepelhettünk volna a játékban ilyen eredménnyel.

Május 30-án nagy izgalommal várva mégis csak otthont adtunk ennek az új kezdeményezésnek, a Kocséri Vágtának, melynek megrendezéséhez a Mezőgazdasági és vidékfejlesztési Minisztérium nyújtott segítséget.

A vágta programját a Ceglédi Fúvószenekar és a Maglódi Majorett csoport felvonulása indította, melyhez Vass Lajos jászkapitány és felesége is csatlakozott, valamint a Kiskun Huszár és Hagyományőrző Egyesület huszárai is.

A sportpályán ünnepélyes megnyitóval indult a Vágta, ennek keretében beszédet mondott Tajti László, a Kocséri Lovas Egyesület elnöke, Dr. Beyer-Dóczy Péter, a Vágta G.T. Kft. kommunikációs igazgatója, valamint Vass Lajos jászkapitány is.

Majd elkezdődtek az előfutamok. 4 előfutam zajlott 14 benevezett lovassal, minden előfutamból az első jutott a délutáni döntőbe, Kocséron kívül Kőröstetétlen, Jászkarajenő, Tököl, Jászkisér, Nagykőrös, Cegléd, Abony és Dorozsma településről neveztek lovasok. Az előfutamok izgalmasak voltak, melyet a délutáni döntő tett meg emlékezetesebbé.

Az első helyezett Kövesdy István lett, aki Cegléd város színeiben indult, őt testvére Kövesdy Zsolt követte, aki Kőröstetétlen település nevében mérette meg magát. Harmadik helyezést Egyedi András István érte el Dorozsma nevében, a döntőbe jutott Pap Alexandra pedig Negyedik helyezést ért el, ő Kocsért képviselte.

A nap során számos kísérő kulturális program zajlott a rendezvényen, melyben felléptek többek között: Gyöngyvirág Asszonykórus tagjai Csemőből, a Nyársapáti Asszonykórus, a Kocséri Nép-
kör vegyes kórusa, a kocséri ovi majorett, valamint Kiss Zsolt operetténekes Nagykőrösről.

A délután folyamán a Töki Huszár és Dámalovas Egyesület bemutatóját, majd a Kiskun Huszár és Hagyományőrző Egyesület huszár programját láthatta a közönség. Ezenkívül volt még kirakodóvásár, arcfestés, bohóc műsor a gyerekeknek, ill. az Ökovíz Kft. Ceglédről szintén gyermekeknek szóló szórakoztató, de egyben a környezettudatosságot is formáló programmal kedveskedett.

Bede Róbert, a Paprika TV mesterszakácsa közreműködésével idén már harmadik alkalommal főzőversenyt rendeztünk. Idén kakaspörkölt főzési tudományukat mutatták meg a benevezett csapatok. Finomabbnál finomabb pörkölt remekek születtek, melyeket a Bede Robi vezette zsűri kóstolt végig és értékelt.

Az eseményen jelen volt Geszti Péter, Vágta G.T. Kft. kreatív igazgatója, aki nagyon elismerően nyilatkozott a Kocséri Vágta megszervezéséről, arról, hogy mennyi munkát vállalt fel a falu a rendezvény sikere érdekéhen.

Az eső sajnos azon a napon sem kímélt minket, a tombolahúzásra már megérkezett, de azért minden ajándék és a fődíj, a póni csikó is gazdára talált.

A szervezők ezúton is köszönik mindenkinek, aki munkájával vagy anyagi támogatásával segítette a rendezvény megvalósítását! Bízunk abban, hogy jövőre kegyesebb időjárás mellett valósíthatjuk meg ezt a programot.

Június 2-6 között került sor a Nemzeti Vágtára Budapesten, ahol Kocsér mint előfutamot rendezett település a Vágta Korzón mutatkozhatott be mintegy l00 000 ki látogató előtt. A Korzón felállított sátorban bemutattuk Kocsért kiadványokon és fotókon keresztül. Június 6-án Bodnárné Erzsike jóvoltából kocséri pogácsával kedveskedtünk a rendezvényre kilátogatóknak. Köszönet érte!

Összességében elmondható, hogy ezzel a rendezvénnyel a szervező Kocséri Lovas Egyesület új irányt kíván adni a kocséri lovasprogramoknak. Az első alkalommal megrendezett Vágta jól sikerült, melyet a későbbiekben továbbiak követnek majd itt, Kocséron.